Ratten
Wie moet ratten bestrijden?
De wet stelt dat de eigenaar, de huurder, de gebruiker of publiek of privaatrechterlijke personen verplicht zijn om op eigen terrein te zorgen voor de bestrijding van ongedierte.
Concreet betekent dit dat de gemeente, de provincie en het Vlaams gewest enkel verplicht zijn ratten te bestrijden in en langs openbare waterlopen en weggrachten en op terreinen waarvan zij zelf belast zijn met het beheer. Rattenbestrijding in en rond private grachten en alle andere private eigendommen is de verantwoordelijkheid van de particulier zelf.
Hoe pak ik dat aan?
Voorkomen is nog steeds beter dan genezen, maar hoe doe je dat?
- Biedt de rat geen voedsel en water aan. Heb je kippen? Zorg dan voor een goed afgesloten voeder- en drinkbak. Geef geen etensresten aan je kippen wanneer ze bijna op stok gaan. Alles wat blijft liggen, trekt ratten en ander ongedierte aan.
- Hou je tuin netjes. Zorg ervoor dat je geen schuilplaatsen creëert voor ratten en hun jongen. Zij verschuilen zich graag in hoopjes (bouw)afval of bouwmaterialen zoals bijvoorbeeld een hoop golfplaten.
Ondanks alles toch last van ratten?
- Probeer ze te vangen met mechanische middelen zoals klemmen of vangkooien;
- Zijn de mechanische middelen niet efficiënt, ga dan voor chemische bestrijdingsmiddelen, namelijk rodenticiden op basis van antibloedstollingsmiddelen. Lees steeds aandachtig de bijsluiter en plaats deze middelen steeds op plaatsen waar ratten gewoonlijk actief zijn. Zorg er wel voor dat de bestrijdingsmiddelen voldoende worden afgeschermd van andere dieren en kinderen!
Nog vragen omtrent rattenbestrijding?
Neem gerust contact op met de technische dienst. Zij beschikken over de nodige kennis omtrent dit thema.
De Vlaamse overheid bundelde enkele tips in een overzichtelijke brochure. Klik hier om deze te raadplegen.
Eikenprocessierups
Ook in onze provincie werd de eikenprocessierups meerdere malen gesignaleerd.
De eikenprocessierups verandert uiteindelijk in een mooie onschuldige grijze nachtvlinder van enkele centimeters groot. Helaas zijn de rupsen van deze vlinder iets minder onschuldig. Zij bezitten irriterende brandharen, die brandwonden op de huid en schade aan de ogen en luchtwegen kunnen veroorzaken. Maar blijf rustig en panikeer niet.
Op dit moment kan je de rupsen enkel bestrijden door te branden of ze weg te zuigen. De rupsen maken voorlopige nesten van waaruit ze in processie op zoek gaan naar voedsel. Vanaf begin juli zijn ze minder mobiel, groeperen ze zich in grotere groepen en blijven ze langere tijd in hun nesten. De nesten blijven ook later nog een bron van irriterende brandharen omdat ze bestaan uit vervellingshuidjes van de rupsen. Regen en wind verspreiden deze haren.
Een processierups gespot?
- Meld dit bij het gemeentebestuur via de meldingskaart op de website.
- Raak de rupsen en de nesten nooit aan en probeer ze zelf niet te bestrijden.
- Spuit ze niet weg met een hogedrukreiniger. De brandharen van de rupsen kunnen dan immers via de lucht verspreid worden.
- Vermijd elk contact met de rupsen en de nesten.
- Na contact met rupsen of brandharen mag je niet krabben of wrijven. Was je huid en spoel je ogen goed met water. Verwijder de kleverige haartjes door een plakband erop te plaatsen en deze dan af te trekken.
- Was zo nodig al je kleren.
- Een eenvoudig anti-jeukmiddel halen bij de apotheek helpt in vele gevallen. Raadpleeg in geval van twijfel altijd je huisarts
Bestrijding
- Processierupsen die zich bevinden op het openbaar domein worden verdelgd door de gemeente (via een door hen aangesteld bedrijf).
- Voor de verdelging van processierupsen op privaat terrein verwijzen we door naar gespecialiseerde bedrijven.
- Heb je de dieren gespot in een verloren hoekje of in een hok waar je nooit komt? Dan is verdelging niet nodig.
- De brandweer bestrijdt geen processierupsen. Enkel voor wespen kan je de hulp inroepen van de brandweer.