Luizen
Hoofdluizen, iedereen kan ze krijgen...
Het zijn vervelende beestjes die hevige jeuk kunnen veroorzaken. Wanneer je hoofdluizen vaststelt, is het belangrijk om onmiddellijk een behandeling te starten en erover te praten, om zo verdere verspreiding zoveel mogelijk te vermijden.
Hoe weet je of je kind luizen heeft?
Gebruik de natkamtest. De luizen nadien uitroeien, doe je in 8 simpele stappen.
Hoe ga je te werk?
- Je kind zit voorovergebogen over de wasbak of het bad. Maak het haar zeer nat met lauw water.
- Wrijf het haar in met heel veel conditioner. Niet uitspoelen.
- Kam de knopen uit het haar met de gewone kam.
- Kam dan met de luizenkam. Kam van achter naar voor, dus van de nek naar het voorhoofd. Start aan het oor en schuif na elke kambeweging op tot je aan het andere oor komt.
Let op: druk je kam goed tegen de hoofdhuid, want luizen nestelen zich zo dicht mogelijk bij de huid. - Veeg na elke kambeweging de kam af aan wit keukenpapier en kijk of je luizen ziet. Ze vallen op door de witte achtergrond. Een luis is 2 tot 4 mm groot en grijs-wit tot bruin van kleur.
- Zitten er luizen tussen de tandjes van de kam? Verwijder ze dan met een tandenstoker.
- Laat je kind nu rechtop zitten. Herhaal het kammen met de luizenkam, maar nu in de andere richting: van voor naar achter, dus van het voorhoofd naar de nek.
Start weer bij het ene oor en schuif na elke kambeweging op naar het andere oor.
Veeg telkens af aan het keukenpapier en kijk of je luizen ziet. - Als je klaar bent met kammen, spoel dan het haar uit en droog het met een handdoek.
Je kan bij het behandelen ook kiezen voor een anti-hoofluismiddel. Vraag raad bij je apotheek.
Luizencampagne
Kinderen in groep worden vaak getroffen door hoofdluizen.
Deze zijn ongevaarlijk, maar zorgen wel voor ongemak doordat ze zo makkelijk verspreiden. Naast een behandeling is het belangrijk om de directe omgeving (klasgenootjes, ouders, opvoeders,…) in te lichten over een luizenplaag in de klas/groep. We willen ernaar streven om gelijke info te verspreiden in de scholen en opvanginitiatieven binnen Oostrozebeke.
Daarom stelde Huis van het Kind een infofolder “Luizenalarm” samen. Het ondertussen gekende duo “Ootje en Odetje” leggen hierin uit wat luizen zijn en hoe je ze kan bestrijden.
Nog vragen?
Raadpleeg onze folder. Vraag ernaar in je school of kinderopvang.
Je kan ook steeds terecht bij:
- www.vlaanderen.be/luizen
- de huisarts of apotheker
- het CLB van je school